Anbi

 

Algemeen

Statutaire naam     RSVG Zuid-Limburg

KvK nummer         40189572

ANBI status:  vanaf 1-1-2014 RSIN nr.803154926

Contactgegevens

Telefoon:             06-53970047 (voorzitter)

 

Email adres          info@rsvg.nl

Website                www.rsvg.nl

Postadres             Mijnmeterstraat 8

                            6432AH Hoensbroek

1. Missie

Onze missie is het aanbieden van hippische therapeutische activiteiten aan mensen met een beperking om vooruitgang te bevorderen in hun welzijn en fysieke en maatschappelijke mogelijkheden vanuit het principe van gelijkwaardigheid van mensen. De RSVG staat ten diensten van mensen met een beperking met als doel de kwaliteit van hun leven te vergroten.

2. Visie

De hippisch therapeutische activiteiten worden aangeboden met respect voor het anders zijn van de ander in een gezonde organisatie, een veilige omgeving voor ruiter en paard, door goed gekwalificeerde medewerkers die enthousiast en betrokken zijn en een professionele opstelling hebben.

3. Doelgroep

De vereniging richt zich uitsluitend op mensen met een lichamelijke, zintuigelijke, verstandelijke of meervoudige beperking.

4. Activiteiten

  1. A.   Therapeutisch paardrijden

Stappend, dravend en galopperend in de manege of buiten in de natuur heeft de ruiter:

Verbetering van het evenwicht

Ontspanning van spieren

Verbetering van houding: leert rechtop zitten, stabilisatie van hoofd en rompbalans

Gunstige effecten op spijsvertering

Conditie bevordering

Functietraining waardoor ledematen weer inschakelen

Regulerend effect op gedrag

Intake:

Na verwijzing van een arts wordt er d.m.v. een intakegesprek en een proefles door de fysiotherapeut/ IPG (Instructeur Paardrijden Gehandicapten) gezocht naar de juiste hulpmiddelen en aanpassingen om het paardrijden mogelijk te maken. De mogelijk haalbare effecten worden besproken. Hier wordt ook afgesproken met hoeveel begeleiders dit moet gaan geschieden. Bij ernstig te kort schieten van de houdingsbalans (hoofd en romp) en coördinatie wordt er voor backriding gekozen; de achterruiter ondersteunt de voorruiter in zijn balans. Per ruiter zijn er 1 tot 3 begeleiders nodig.

Aanvraag kan door arts, fysiotherapeut, ouders, verzorgers, woongemeenschap en/of vervangend tehuis gebeuren.

In samenwerking met revalidatiecentrum Adelante kan paardrijden deel uit maken van het revalidatieproces. Dankzij het paardrijden, treedt een functieherstel op waardoor mensen hun ledematen weer beter kunnen inschakelen. Het balanceren op de paardenrug geeft een enorme training van het evenwicht, spieren ontspannen en conditie verbetert.

  1. B.   Dagbesteding

 

In de ochtenduren is er een dagbestedingsproject waarin leden kunnen meewerken in de voorkomende stal- en onderhoudswerkzaamheden. Hierbij zorgen vrijwilligers met hun inzet en betrokkenheid voor integratie en participatie, voor aandacht en sociale ondersteuning.

 

 

Financieel verslag 2022

Financieel verslag 2022.pdf (27.4 KiB)

Financieel jaarverslag 2023

Beleidsplan aangepast 2024